måndag 22 juni 2009

Bookreview: the hermit and the well


Hej.

En bokrecension ämnad för en tidning, slänger upp den här så länge.

Hi.
This is a bookreview for a swedish magasine, putting it up here, for the time being...
It's in swedish, but will be able in english someday...

The hermit and the well

Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh är kanske en av dagens mest kända munkar. Han föddes 1926 och blev munk vid 16 års ålder i vietnam. Dock bor han nu i ”plum village” i frankrike eftersom han blev ”banned” av det sittande styret i Vietnam 1966. Han har blivit nominerad till nobels fredspris och har varit med att starta upp rörelsen engagerad buddhism, "engaged Buddhism," vilken vävde ihop traditionella meditativa övningar med aktivt ickevåldsinriktad civil olydnad. Han är också en av de mest producerande författarna i vår, över hundra titlar, inom så skilda områden som budhism, poesi, böneböcker och barnböcker.

“The hermit and the well” är en självbiografisk barnbok enligt baksidetexten. Den handlar om hur en liten pojke följer med sin klass på en tur upp i bergen men bestämmer sig för att leta upp eremiten som bor på berget. Medan han går och letar i skogen så hör han ljudet av vatten, och han finner en liten damm. Törstig som han är dricker han lite och fylls av en outsäglig välmåga.

Många år senare, som en gråhårig man minns han händelsen, och här kommer också ”poängen” med hela historien:

” That was many years ago that i climbed that mountain. Now I am an old man. But the image of the well and the sound of dripping water are still alive inside me. You too have met your hermit. Maybe it was a rock , a tree, a star, or a beautiful sunset.

The hermit is the Buddha in you.”

Även om boken är “självbiografiskt” skriven på ett underbart sätt, så är det inte därför jag tycker den är så bra, utan det är bilderna och bildspråket.

Boken är illustrerad av enVo-Dinh Mai på ett underbart sätt med akvareller som nästan verkar levande.

Detta är inte en bok som ska läsas, den ska upplevas.

May the force be with you
Fugen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar