måndag 22 juni 2009

Bookreview: Brad Warner

Hej.

En bokrecension skriven för en tidning, lägger upp den här så länge...

Hi.

A bookreview for a swedish magazine, will be available in english someday...

Två böcker till priset av en

Nämner man Brad Warner får man alltid starka känslor (och ibland starka ord…).

Mannen har kallats ”the pornobuddhist”, han skriver artiklar för suicide girls (http://suicidegirls.com/news/contributors/brad_warner/), en sida som kanske inte kan laddas in om du har ”inteförbarngallringsinställningar” på datorn. Men det går även att läsa dom på hans egen hemsida (http://homepage.mac.com/doubtboy/).

Han föddes 1964, har varit bassist i ett punkband, släppt ett antal egna skivor, blivit en zenpräst inom ”dogen sangha” samt skrivit två böcker,

Hardcore Zen: Punk Rock, Monster Movies & the Truth About Reality och Sit Down and Shut Up: Punk Rock Commentaries on Buddha, God, Truth, Sex, Death, and Dogen's Treasury of the Right Dharma Eye.

Den första, hardcore zen, handlar om hur han kom att bli engagerad i buddhism och tar upp en del av dess viktigare delar. Den andra, sit down and shut up, tar upp Zenmästaren Dogens bok Shobogenzo och med hjälp av den ytterligare ett djupt steg ned i buddhismen.

Han beskriver sitt synsätt som ”no bullshitbuddhism”, vilket i stort speglar hans böcker och artiklar, dom är raka, oftast enkla skrivelser om saker som kan verka svåra.

I den första av böckerna, Hardcore zen, så märks det att han varit med i punkscenen, den är full av referat till punklåtar och punkrelatreade tillfällen. Trots detta är det en mycket bra bok. Brad är snabb i vändningarna, kvick i sitt språk och man har ibland svårt att hålla tillbaka ett leende. I kapitel såsom ”gimme some truth” och “The great heart of wisdom sutra” gör han upp med stora buddhistiska begrepp såsom sanning och hjärtsutran. Ett av de mest refererade kapitlen i boken ”Dont worry, it will come… with enlightenment!” pratar han om ”Kensho” och tar upp en händelse som närmast kan beskrivas som ett ”kenshoögonblick”.

I kapitlet ”In my next life i want to come back as a pair of lucy liu’s pants” gör han upp med frågor kring reinkarnation som han fått. Han framhåller även den åsikt som framhölls av kanja odland-sensei i buddism-nu nr 2-2008 ”vi är alla en”, vilket även genomsyrar delar av hans andra bok, Sit down and shit down.

I “Sit down and shut up” märks det att han har kommit en bit I sin utveckling, både som författare och som buddhist. Språket är mycket bättre och hans framhållning av olika buddhistiska begrepp visar på en större förståelse av buddhismen. Det kan även vara så att han har en annan bok att förhålla sig till hjälper till. Utgångspunkten för ”Sit down and shut up” är Zenmästaren Dogens bok ”shobogenzo”, en bok på uppåt 1200 sidor om zenbuddhism.

I kapitel såsom ”why dogen matters” och ”Genjo koan” förklarar han vikten av dogen och hans skrivelser, både ur en personlig och övrig synvinkel.

I kapitel som ”cleaning up your room” och ”evil is stupid” går han in på vårt eget tillstånd och vad vi måste göra för att förbättra vår situation.

Men han är inte utan kontroverser, i kapitlet ” The day they shot a hole in the jesus egg” går han in på att det närmaste en buddhist har till en ”Gud” är ”universum” själv, vilket har startat ett stort rabalder inom buddhistsiska kretsar och även lett till att människor lämnat hans sangha.

Även fast han kan vara en kontroversiell och ibland provokativ skribent, så har han en hel del poänger. Jag tänkte avsluta med ett refererat ur ”sit down and shut up”:s kapitel Zen and stress management: ”If there’s any single point i dont mind repeating until you’re sick to death of it, it’s that there are never any shortcuts.”

May the force be with you

Fugen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar